Bnr mannynneulaset2

News archive 2001

Finland bygger Europas största fabrik för tallolja

09.10.2001

Dagens Industri, Mosse Wallén

Nybildade finländska Forchem Oy börjar konkurrera med världsledande Arizona Chemical på marknaden för tallolja. Om ett år inviger bolaget Europas största och modernaste talloljedestilleri i Raumo på den finländska västkusten.

Bakom Forchem Oy står finska riskkapitalfonderna Biofund Management, Merita Capital och OKO-Venture Capital samt statliga investeringsbolaget Suomen Teollisuussijoitus. Aktiekapitalet är drygt 170 Mkr. Investeringen i destilleriet beräknas till 680 Mkr.

"Vi siktar på kraftig tillväxt genom vidareförädling och på sikt kanske bolaget börslistas", säger Martti Fredrikson, VD för Forchem Oy och jämför Forchems ägare med framgångsrika riskkapitalbolaget Industri Kapital.

Martti Fredrikson var tidigare Arizona Chemicals marknadschef i Europa och ansvarade också för bolagets två talloljedestillerier i Finland. Engagemanget i Forchem gör att han nu tar upp konkurrensen med sin förra arbetsgivare.

Arizona Chemical, som ägs av skogsjätten International Paper, har i dag 85 procent av marknaden i Europa och 56 procent av världsmarknaden.

"Att dra i gång ett sådant här projekt just nu är naturligt. Massatillverkningen har ökat ordentligt under de senaste åren medan destilleringskapaciteten för tallolja har stampat på stället. Dessutom gör Arizona Chemicals dominans att det finns ett sug efter en konkurrent", säger Martti Fredrikson.

Forchems råmaterial är rå tallolja, egentligen tallkåda, en biprodukt vid massatillverkning av tallved. Genom att destillera den råa talloljan avskiljs harts och tallfettsyra. Hartsen säljs dels till limindustrin dels till tillverkare av tryckfärg och papperskemikalier. Tallfettsyran, eller talloljan säljs till färgindustrin men kan också användas som rengörings- eller smörjmedel.

Resten blir tallbeckolja som används som biobränsle och i huvudsak ska exporteras till Sverige.

Grundstenen till Forchems destilleri lades i förra veckan och produktionen rullar i gång om ett år. Destilleringskapaciteten blir 150.000 ton rå tallolja per år, vilket gör anläggningen till den största i Europa. Näst störst är Arizona Chemicals svenska fabrik som ligger utanför Söderhamn, mittemot Raumo på andra sidan Bottenhavet.

"Vår fabrik får cirka 30 procent av kapaciteten i Europa. Anläggningen blir också den i särklass modernaste och vi klarar produktionen med cirka 40 anställda", berättar Martti Fredrikson.

Placeringen i den lilla staden Raumo på Finlands västkust är ingen slump - granne till det nya destilleriet är ett av Europas allra största och modernaste massabruk, Metsä Botnia, som ägs av skogsbolaget UPM-Kymmene och M-Real. Metsä Botnias bruk som byggdes 1995 har en kapacitet på 600.000 ton massa per år.

"Dessutom har Raumo en bra hamn. Vi kan lätt ta in leveranser av rå tallolja och lika lätt skeppa ut våra produkter", säger Martti Fredrikson.


Return to headlinesPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä