Bnr mannynneulaset2

News archive 2001

Seuraavat suunnitelmat visusti varjeltu salaisuus

06.10.2001

Janne Rantanen

400 miljoonaa maksavan mäntyöljytislaamon pitäisi toimia vuoden päästä


Rauman mäntyöljytislaamon peruskiveä muurattiin satapäisen kutsuvierasjoukon voimin torstaina.
- Näihin aikoihin ensi vuonna valmistuvat ensimmäiset tuote-erät, kertoo toimitusjohtaja Martin Fredriksson.
Uuden nimen (Forchem) saanut tehdas rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensin nostatetaan 400 miljoonalla markalla laitos, joka pystyy tuottamaan 100 000 tonnia mäntyöljyä vuodessa.
- Noin kahden vuoden päästä toteutetaan toinen vaihe (50 miljoonaa markkaa) ja nostetaan kapasiteetti 150 000 tonniin. Tähän päädyttiin siksi, että markkinoille pääseminen vaatii vähän töitä ja aikaa, sanoo varatoimitusjohtaja Hannu Näsi.
Maailmantalouden epävakaa tilanne ei heilauta tätä projektia, uskoo hallituksen varapuheenjohtaja Timo Petäjä Bio Fund Managementista:
- Ympäristöystävällisyys, jätteiden käsittely ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttö on trendikästä.
Alusta saakka on viestitty, että Rauman tislaamon kupeeseen tulee aikanaan muutakin. Puhutaan "merkittävästä kemianteollisuuden yksiköstä".
- Ensimmäiset neuvottelut on käyty. Rauman laitos herättää suurta mielenkiintoa maailmalla. Etsimme trendikkäitä uusia mahdollisuuksia. Mutta yhtään sen enempää en voi sanoa, pyörittelee Forchemin strategiseen suunnitteluun osallistuva Petäjä.
Rauman tislaamon kapasiteetti vastaa kymmentä prosenttia koko maailman tuotannosta.
- Vanhoja laitoksia on uudistettu, mutta sillä tavalla ei koskaan saada yhtä hyvää lopputulosta kuin kokonaan uudessa. Tästä tulee maailman edistyksellisin laitos. Tehokkuudessa ja laadussa tulemme olemaan ykkösiä, hehkuttaa Petäjä.
Valmistuessaan tislaamo työllistää suoraan nelisenkymmentä ja välillisesti satakunta henkilöä. Liikevaihto nousee tehtaan täysillä pyöriessä 350 miljoonaan markkaan tämän päivän hinnoilla laskien.
Hanke on sikäli poikkeuksellinen, että rahoitus koottiin ilman teollista osapuolta.
Hyvää omistuspohjassa on, ettei Forchemillä ole mitään rajoituksia. Esimerkiksi raaka-aineen hankinnassa kaikki Suomen sellutehtaat lähtevät samalta viivalta.
- Tietenkin kaikkein kiinnostuneimpia olemme Metsä-Botnian Rauman yksikön raaka-aineesta, myöntää Näsi.
Se raaka-aine tulisi viereiseltä tontilta.
- Forchemistä on syntymässä uusi suomalaiseen huipputeknologiaan ja osaamiseen rakentuva metsäkemian yritys, iloitsee valtiovallan tervehdyksen laastinlätkintään tuonut maaherra Heikki Koski.
Tyytyväinen on myös Rauman kaupunki. Tämänkokoinen yritys synnyttää mukavasti veromarkkoja, joilla kehittää paikallisia palveluja.

Return to headlinesPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä