Bnr ground

News archive 2005

Terveydeksi! Steroli- ja stanolitehtaat nousevat

23.03.2005

Talouselämä, Elimia Kullas

Kolesterolia alentavien terveysvaikutteisten tuotteiden menekki kasvaa niin, että raaka-aineiden tuotantoon kannattaa investoida.


Mäntyöljyn tislaukseen ja jalostukseen erikoistunut Forchem rakentaa Raumalle uuden kasvisterolitehtaan. Raisio puolestaan laajentaa kotikaupungissaan parhaillaan omaa stanoliesteritehdastaan. Mäntyöljystä erotettava kasvisteroli on Raision patentoiman stanoliesterin raaka-aine, jota Raisio käyttää Benecol-terveysuotteissaan.


Suomalaisten pääomasijoittajien omistama Forchem investoi 40 miljoonaa euroa kasvisterolitehtaaseensa, jonka on tarkoitus käynnistyä vuonna 2007. Tehtaan kapasiteetti on 4 000—6 000 tonnia vuodessa, ja se on maailman suurimpia kasvisterolitehtaita.


Samalla Forchem laajentaa mäntytislaamoaan. Investoinnit ovat yhtiölle suuria. Forchemin toimitusjohtaja Martti Fredriksson arvioi liikevaihdon nousevan 65 miljoonaan euroon tehtaan laajennusten jälkeen. Viime vuonna Forchemin liikevaihto oli 47 miljoonaa euroa.

"Pelkästään Euroopassa kasvisterolin markkinat ovat 75 miljoonan dollarin luokkaa. Markkinoiden arvioidaan kasvavan 15 prosenttia vuosittain vuoteen 2010 mennessä", Fredriksson sanoo.


Valio käyttää Benecolia muun muassa juotavassa jogurtissa, joka on osoittautunut hittituotteeksi etenkin Keski-Euroopassa. Raision Life Sciences -yksikön liikevaihto kasvoi viime vuonna lähes 60 prosenttia 53 miljoonaan euroon. Benecol-ainesosien myynti kasvoi 66 prosenttia.


Isot pelurit Yhdysvalloissa


Forchem havittelee asiakkaikseen Raision, Valion ja kansainvälisen elintarvikejätin Unileverin kaltaisia toimijoita. Nämä kaikki ostavat kasvisterolinsa eri toimittajilta ympäri maailmaa.


Kasvisterolia syntyy soijakasvien tai männyn jalostamisen sivutuotteena. Mäntypohjaista kasvisterolia valmistavat Forchemin lisäksi kanadalainen Forbes Meditech ja yhdysvaltalainen Arboris, joiden tehtaat ovat Yhdysvalloissa. Arizona Chemicalsin osakkuusyhtiö Arboriksella on alan suurin tuotantolaitos. Euroopassa on muutamia pieniä valmistajia.


Kasvisterolin kilohinta vaihtelee muutamasta dollarista kymmeniin dollareihin laadun ja saatavuuden mukaan. Puupohjaisen kasvisterolin hinta on noussut kysynnän mukana, vaikka sen tuotantoprosessi on soijapohjaista kasvisterolia halvempi. Mäntyöljyyn kasvisterolia erittyy huomattavasti enemmän kuin soijakasveista saataviin öljyihin.


Soijapohjaisella kasvisterolilla on myös geenimanipuloituun soijaan liittyvä imago-ongelma.

"Suurin osa soijasta on jo geenimanipuloitua, joten vapaan soijan löytäminen on entistä vaikeampaa ja sen hinnat karkaavat käsistä. Asiakkaat Euroopassa vaativat kuitenkin puhdasta soijaa", Raision tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Annika Mäyrä-Mäkinen sanoo.


TALOUSELÄMÄ


Return to headlinesPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä